پی آر پی (PRP) و واقعیت ها
پلاکت ها قسمتی از اجزای طبیعی خون هستند که منشا عوامل رشد دهنده می باشند، آنها توانایی ترمیم و بازسازی بافتی دارند و هر چه غلظت آنها بیشتر باشد ظرفیت بازسازی و ترمیم پلاکت ها افزایش می یابد، PRP یا پلاسمای غنی از پلاک قسمتی از خون است که حاوی پلاکت بیشتر و عوامل رشد دهنده ی مولکول ها و یون های فعال و مقداری گلبول سفید است. عوامل رشد دهنده سلول های بدن را فعال می کنند و تولید کلاژن و ساخت مویرگ های تازه را در محل تحریک می کنند که چین و چروک ها را بهبود می بخشدو زخم ها و جای آن را (اسکار) را ترمیم می کنند و در دهان و دندان، جراحی پلاستیک، سوختگی ها، گرفت های پوستی در اتوپدی و تعویض مفصل و بازسازی تاندون ها در جراحی های سر و گردن و بینی در کاشت مو، جراحی پلک و تزریق چربی برای کاستن از تیرگی دور چشم و شلی پوست و... استفاده می شوند. در صورت تزریق در پوست سر با هدف تقویت مو ها و تحریک رشد آن ها ضخامت ساقه مو افزایش می یابد و مرحله رشد مو طولانی تر می شود تا ماندگاری و عمر هر تار مو افزوده شود، همچنین در کاشت مو برای بهتر شدن نتایج درمان یک یا چند مرتبه PRP انجام می شود.
دقت کنید یک حقیقت : معمولا در حوزه تاثیرات PRP افزایش تعداد مو با تراکم ذکر نمی شود ! در صورتی که افزایش تراکمی را پس از یک یا چند دوره درمان مشاهده کنیم مربوط به تحریک رشد مو هایی است که ریشه آنها فولیکول هنوز در زیر پوست به طور کامل از بین نرفته است و این بدان معنی است که در افرادی که مدت طولانی از زمان تاس شدن یا کاهش تراکم مو های آن گذشته نباید انتظار نتایج شگفت آور و افزایش و تراکم پر شدن ناحیه تاس شده را داشت. در این افراد ممکن است کاشت مو همراه با PRP بیشتر کمک کننده باشد.
در حوزه دیگر اثرات PRP در جوانسازی صورت به ویژه نواحی پیشانی، گونه ها، خطوط گردن و پشت دست نتایج خوبی به دست آمده اما در مورد خطوط دور لب و خطوط پنجه کلاغی دور چشم پاسخ کمتر می باشد.
دقت کنید که PRP یک ژل پر کننده نیست و تغییراتی که ایجاد می کند تغییراتی تدریجی و طبیعی (و نه ساختگی و سریع) هستند که سبب بهبود قوام، کشش پوست، ساختار و رنگ پوست می شوند. واضح است عوامل رشد دهنده و پلاکت های تزریق شده نظیر سایر مواد موجود در بدن تحت تاثیر عوامل پیر کننده درونی و بیرونی قرار دارند و پس از مدتی بطور اجتناب ناپذیری غیر فعال می شوند، از آنجا که روند افزایش سن و پیری روندی ادامه دار و بدون توقف است در هر دو مورد پوست و مو لازم است برای کاستن از سرعت پیری و فرسودگی پوست یا ریزش مو RPR به فوصل 6-4 ماه یکبار(یا بیشتر بسته به نظر پزشک) تکرار نمود.
پس !
دقت کنیم یک حقیقت دیگر : جوان سازی پوست یا ترمیم مو با PRP یک روش دائمی یا تضمینی یکبار انجام و مادام العمر نیست !!!
بلکه یک روش کمکی عالی است که ایجاد حساسیت نمی کند (چون مواد از بدن خود فرد گرفته شده) اثرات پایدار تر طولانی تری دارد که در طی زمان (و نه به سرعت) شروع می شود و تغییرات طبیعی و نه ساختگی ایجاد می کند.
این روش (حقیقت بعدی) : برای رفع خطوط عمیق صورت، ضایعات رنگدانه قدیمی، لک های مزمن، افتادگی های شدید پوست پاسخ بسیار کمی داشته و نباید از آن انتظار نتایج شگفت آور داشت.
اکنون دید واقع بینانه تری در مورد PRP داریم بد نیست بیشتر در مورد تزریق و مراقبت های مربوطه به آن بدانیم :
PRP پس از تهیه با سوزن های ظریف به تکرار در عمق مشخصی از پوست تزریق می شود، منافذی که در این اثر این تزریقات متعدد و ظریف در پوست ایجاد می شوند خود آغازگر مراحل ترمیمی هستند که با تحریک رشته های نگه دارنده پوست و کلاژن و الاستین شروع می شود. روند جوان سازی به کندی صورت می گیرد و حدوداً سه ماه به طول می انجامد هر چند که نتایج ان از حدود سه هفته بعد کم کم قابل رویت می شود.
شرایطی وجود دارند که اثرات PRP و تنایج آنرا تضعیف می کنند این عوامل عبارتند از : مصرف الکل، کشیدن سیگار، زمینه های ارثی برای پیری زودرس پوست و پیری ناشی از آفتاب، وجود خطوط عمیق در پوست و اطاف چشم و لب، وجود لکه های قدیمی تلانژکتازی عروق مشخص یا گشاده شده زیر پوست در گونه و روی بینی.
عواملی که می توانند برای افزایش تاثیرات PRP نقش بیشتر ایفا کنند شامل : انجام مراقبتهای روزانه پوست و شامل ضد آفتاب، شوینده مناسب و... ترکیب PRP با درمان هایی چون میکرونیدلینگ، مزوتراپی، IPL جوان ساز و...
اما PRP در همه افرادی که با وجود تمام مطالب گفته شده تمایل به انجام PRP دارند قابل انجام نیست ! مواردی که مطلقاً PRP ممنوع است عبارنتد از : اختلالات پلاکتی و خونی، ابتلا به سرطان های پوست، خون و استخوان، درمان طولانی مدت با کورتون ها، بارداری، عفونت منتشر در خون، تب یا بیماری در چند روز اخیر، مصرف آسپرین و ضد انعقاد ها، استفاده مداوم تا 48 ساعت قبل از PRP از مواد ضد التهاب غیر استروئیدی، سابقه یعفونت با کلبسیلا، انتروکوک، پسودوموناس و...
کسانی که مبتلا به کم خونی هستند (هموگلوبین زیر 10) یا شماره پلاکت خون آنها PIT<100000 است احتمالاً پاسخ خوبی به PRP ندارند و بهتر است از انجام آن صرف نظر نمایند.
اینکه PRP چند درصد جواب می دهد سوالی است که مکرراً پرسیده می شود و اکنون آن راحت تر درک می شود :
کیفیت نتایج و میزان پاسخ دهی علاوه بر اجرای صحیح و دقیق درمانی با وضعیت واکنش های سلولی و بدنی فرد در ارتباط است که به وسیله پزشک یا خود فرد قابل کنترل یا تنظیم نیست، بنابراین ممکن است در بیماران مشابه به نتایج درمانی متفاوتی دست یابیم، به دلایلی درصد بسیار کمی از افراد پاسخ واکنشی به PRP نشان نمی دهند و حتی تکرار در آنها بی فایده است.
پس به طور خلاصه پاسخ درمانی در افراد مختلف بسیار متفاوت است و عدد مطلقی را نمی توان ذکر کرد.
به امید آنکه با اگاهی و درایت بتوانیم راهی منطقی و درست دریابیم، شعار همیشگی ما اول سلامتی و بعد زیبایی.